Robuust Wonen op bezoek bij Clementi.

Clementi heeft vorig jaar een nieuwe fabriek in Fabriano, Italië geopend. Robuust Wonen was daar te gast, samen met leveranciers uit Engeland, Duitsland en Israël. Hieronder kunt u het verslag van Robuust Wonen lezen:

Bezoek in de nieuwe fabriek van Clementi in Fabriano

Eind september 2019 waren we opnieuw een weekend te gast bij Clementi in Italië om hun nieuwe fabriek te bezoeken. Net zoals ons vorige bezoek werden we uiterst hartelijk ontvangen! De nieuwe fabriek is een aanwinst voor Clementi: moderner, groter en lichter, met meer ruimte om nieuwe producten te ontwikkelen en voorraden aan te leggen.

Clementi - Robuust Wonen Pizzaoven Clementi

Koken, grillen en bakken

Op de eerste dag dineerden we in de ontvangstruimte. Prachtig gedekte grote ronde tafels stonden klaar. De barbecue Gringo, de Clementi Mondo houtoven en de indirecte houtoven Cucina stonden aan. We hadden nog geen ervaring met het bereiden van eten op de barbecue Gringo. Wat een mogelijkheden zagen we: groente en vlees werd er gegrild terwijl er een pan met pasta op gekookt werd én een pan met saus verwarmd. Alles is mogelijk op de Gringo! In de pizzaoven Clementi Mondo werden foccacia’s met rozemarijn bereid en in de indirecte houtoven Clementi Cucina de taarten voor ons dessert. Alles even heerlijk. We kregen er verschillende wijnen bij uit het gebied ‘Marche’.

 Houtoven Clementi Mondo BBQ Grill Pan BBQ Grill Pan

Overnachten

De overnachtingen en ons diner op de tweede avond waren in hotel ‘Marchese del Grillo’ . Een prachtig hotel uit 1771, bovenop een heuvel gelegen. Een deel van het diner werd ook daar op de barbecue Gringo gemaakt. Het diner werd geserveerd met
wijn van hun eigen wijngaard. We hebben er een heerlijke en gezellige avond gehad.

 Marchese del Grillo Marchese del Grillo Marchese del Grillo  Blog Italie Clementi

Presentatie cijfers en grappige feiten

Tijdens ons bezoek gaf Clementi een presentatie met informatie over de verkoop in binnen- en buitenland. In Italië gebruikt men van oudsher de indirecte houtovens en deze houtovens worden in Italië nog steeds het meest verkocht. In Nederland en andere landen over de wereld worden juist meer directe pizzaovens verkocht. Een ander leuk feitje: pizza geeft positieve werking op de gezondheid (o.a. een wat lager risico op een hartinfarct) maar alleen bij pizza’s die worden bereid volgens Italiaans recept! Aldus de uitkomst van een onderzoek van Ig Nobelprijswinnaar Silvano Gallus.

Nieuwe producten

We kregen ook de nieuwe producten te zien die ze deels nog aan het ontwikkelen zijn. Clementi is bezig met een verbetering van de barbecue-lijn en met een tweetal nieuwe modellen pizzaovens. Bij de pizzaovens komen diverse uitbreidingsmogelijkheden. We zijn er heel erg enthousiast over. Houdt onze website, Facebook of Instagram in de gaten. Zodra we kunnen, zetten we daar de informatie over de barbecues en nieuwe modellen pizzaovens op.

Workshop Pizzaiolo

Ook in de fabriek zijn een aantal pizzaovens aangesloten, waaronder de onlangs ontwikkelde professionele oven en de Clementino. Daar kregen we ’s middags onze lunch uit in de vorm van Pinsa Romana. Pinsa Romana is een langwerpige pizza waarvan het oorspronkelijke recept dateert uit het oude Romeinse Rijk. Die gaan we ook eens uitproberen in onze eigen houtoven. Komt u het een keer proeven op een van onze demodagen? Francesco Laudanna: instructeur pizzaiolo, maakte de Pinsa Romana en gaf ons daarna een workshop pizzadeeg maken. We hebben er veel van geleerd. Wist u bijvoorbeeld dat een pizzabodem krokanter wordt als u zonnebloemolie gebruikt in plaats van olijfolie? Als afsluiter gaf Francesco, die ook lid is van het Acrobatic Pizza Team een fantastische show met een pizzabodem (voor een filmpje, bezoek onze Facebook pagina of Instagram)!

Robuust Wonen op bezoek bij Clementi Robuust Wonen op bezoek bij Clementi Robuust Wonen op bezoek bij Clementi Robuust Wonen op bezoek bij Clementi Robuust Wonen op bezoek bij Clementi
Robuust Wonen op bezoek bij Clementi Robuust Wonen op bezoek bij Clementi Robuust Wonen op bezoek bij Clementi Workshop pizza Clementi
Workshop pizza Clementi Workshop pizza Clementi Workshop pizza Clementi Workshop pizza Clementi

Bezienswaardigheden Fabriano

Voor het diner werden we rondgeleid door het centrum van Fabriano. Mocht u eens in de buurt van Fabriano zijn, dan is een bezoek aan het centrum de moeite waard. Loop eens omhoog, langs de balustrade op Loggiato di San Francesco en kijk uit op Palazzo del Podesta, het plein waar de lokale bevolking samen komt. Daarnaast is er een oratorium, Oratorio della Carita, met prachtige schilderingen (waar tijdens ons bezoek toevallig een pianoconcert gegeven werd). Ga zeker niet weg uit Fabriano zonder het Teatro Gentile da Fabriano over te slaan, werkelijk een prachtig theater!

Fabriano Italie Clementi Fabriano Italie Clementi

Gepraat, gelachen en genoten

Het was een fantastisch weekend. We zijn ontzettend blij dat we deze uitnodiging hebben gehad van Clementi. We gingen met veel inspiratie weer naar huis. We hebben mooie momenten beleefd, contact gehad met andere leveranciers en gehoord hoe zij ook met passie de houtovens van Clementi verkopen, geslapen op een prachtige locatie, heerlijk gegeten, veel gehoord en geleerd. We voelen ons weer iets meer deel van de familie Clementi. Familie Clementi, Manilla, Silvia en Nicolas, ontzettend bedankt!
Houtovens Clementi