Pizza recepten

In deze blog willen wij u graag een paar pizza recepten meegeven. Er zijn veel verschillende manieren, hier alvast een paar:

Traditionele Napolitaanse deeg voor pizzabodem

Dit heeft u nodig: 1 liter water, 50 á 55 gram fijn zeezout, 3 gram (bier)gist of iets meer gedroogd gist en 1 theelepel suiker. Bloem 1.7 á 1.8 kg. bloem (type ’00’).

Pizza receptenHet makkelijkst is om allereerst 1 liter water in een bak te doen. Voeg het zout en suiker toe en laat dit oplossen in het water. Voeg ongeveer 10% van de bloem toe en laat dit oplossen in het water, door het met de hand te mengen (nog niet kneden). Als het een papje is geworden voeg je het gist toe, ook weer mengen. Daarna gefaseerd de bloem toevoegen. Het deeg wordt steeds dikker. U bent nog steeds aan het mengen, niet kneden. Het mengen gaat op een gegeven moment over in het kneden. U blijft door kneden als de structuur grof/klonterig is. Als je te lang kneedt wordt het deeg na het rijzen te elastisch waardoor het deeg krimpt op moment dat je een pizzabodem aan het maken bent. Als de klonten eruit zijn en het deeg voelt licht plakkerig aan dan wordt het tijd om het te laten rijzen. Leg een vochtige theedoek over het deeg en laat het allereerst 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Licht kneden en verdelen in bolletjes van zo’n 175 á 200 gram. Laat deze bolletjes weer zo’n 4 tot 6 uur rijzen onder een vochtige theedoek op kamertemperatuur.

Deeg traditionele pizzabodem

Genoeg voor vier personen:
500 gram bloem; 250 ml volle melk en 50 ml heet water, zakje gedroogde gist; 2 theelepels zout; 2 theelepels suiker; scheut milde olijfolie (hierdoor wordt het deeg soepel). Alles goed mengen en kneden totdat u een mooie bal kunt maken. Eventueel bloem er bij als het te nat is. Een uurtje laten rijzen op kamertemperatuur. Weer kneden en het lucht er uit slaan. Weer laten rijzen tot gebruik.

Pizzabodem (deeg) op basis van bier

Ongeveer 25 pizza’s:
2 kg. bloem, 5 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker, 0.8 liter bier, 200 ml lauwe melk, 2 pakjes gist en 16 eetlepels olijfolie. Alles goed mengen en kneden totdat u een mooie bal kunt maken. Eventueel bloem er bij als het te nat is. Een uurtje laten rijzen op kamertemperatuur. Weer kneden en het lucht er uit slaan. Weer laten rijzen tot gebruik.

Basis saus voor pizza

Vier personen:
fles tomatensaus; bosje verse tijm/rozemarijn bij elkaar binden met keukentouw of een eetlepel gedroogde kruiden (Provençaals of Italiaans); theelepel zout; eetlepel suiker; vers gemalen peper of een gedroogde rode peper; scheut olijfolie. Alles goed mengen en proeven of er eventueel zout/suiker/peper moet toevoegen.

Pizza maken

Het deeg dun uitrollen (gebruik hierbij bloem om plakken te voorkomen) en de pizzaschep bestrooien met bloem. De pizzabodem insmeren met de basissaus, eventueel de randen insmeren met een kwastje met knoflook(olijf)olie. Eventueel kleine stukjes uitgelekte mozzarella en wat verse basilicumblaadjes toevoegen en ieder ander ingrediënt toevoegen die u zelf lekker vindt. Niet te dik beleggen en dunne bodems maken.

Pizza bakken

Verwarm de pizzaoven tot zo’n 350~400ºC. Doe dit door hout over de vloer van de steenoven te verspreiden. Begin met een rustig vuurtje en maak deze steeds wat groter. Als de pizzaoven op temperatuur is kan het vuur naar de achterkant van de pizzaoven geschoven worden met de vuurschraper. Een 4-delige steen/pizzaoven schep set is bij ons verkrijgbaar. Met de messing borstel kunt u het overige as weg vegen en de pizza met behulp van de pizzaschep in de pizzaoven voor het vuur plaatsen.

Pizza in de houtoven

Pizza receptenMet de pizzadraaier kunt u de pizza voor het vuur langs draaien. Zorg bij het pizza bakken ervoor dat er altijd een vuurtje in de pizzaoven blijft, voeg tussendoor hout toe. U zult direct zien dat de bodem opzwelt en knapperig gaat worden, er ontstaan luchtbellen in de bodem. Binnen zo’n 2,5 minuten is uw pizza klaar. Hiervoor heeft u niet een al te grote oven nodig.
De bodem (vloertje) van onze pizzaovens bestaat uit een vuurvaste keramisch gebakken tegels of chamotte stenen. Deze tegels/stenen kunnen het vocht opnemen dat tijdens het bakken vrij komt. Hierdoor krijgt u bijvoorbeeld die knapperige pizzabodem. U weet niet wat u proeft, de kans dat u nog eens een pizza laat thuisbezorgen wordt erg klein! (foto: Houtoven Clementi Mondo)

U moet het vuur opnieuw naar voren schuiven als de pizzaoven is afgekoeld en u niet meer binnen enkele minuten pizza’s kunt bakken. U kunt er ook voor kiezen om het vuur uit te laten gaan en met het overgebleven deeg brood te bakken door het deeg in bolletjes in de steenoven te plaatsen.

Naast veel pizza recepten heeft onze leverancier Robuust Wonen in Nederland ook veel andere recepten voor de houtoven.